Tuesday 21 January 2014

Zielonokremowe wariacje wegańskie

Mega zdrowy, mega szybki i mega prosty zielony krem warzywny.

Potrzebne nam będzie:

pół świeżego brokuła lub dwie garści mrożonego
pół garści zielonej cebulki
ok. 250g świeżego szpinaku lub 5-6 kostek mrożonego
ok. 700 ml bulionu warzywnego
wyciśnięty ząbek czosnku lub dwie szczypty suszonego
łyżka oliwy z oliwek


Wrzucamy na patelnię cebulkę i czosnek, podsmażamy na łyżce oliwy. Po 2-3 minutach dodajemy brokuły, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Miksujemy całość i wcinamy :)



Muszę przyznać, że lekko obawiałam się smaku tej zielonowarzywnej mikstury, ale wyszła naprawdę smacznie :) Do tego stopnia, że szybko po opróżnieniu garnka zabrałam się za robienie kolejnej, tym razem dorzuciłam jeszcze więcej witaminowych pyszności:

garść mrożonego groszku
garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej
średni ziemniak


I tak oto wyszedł wzbogacony, jeszcze pyszniejszy krem:


No comments:

Post a Comment